ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ (ΠΑΡΑ)ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Posted by Ίδρυμα Ποίησης | Posted in | Posted on 4:16 μ.μ.

0

 Τώρα, που φτάσαμε στο σημείο η χώρα μας να λοιδορείται διεθνώς, για έναν λόγο παραπάνω κρίνω ως άκρως απαραίτητο να ξεκινήσει ως μόνιμος θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθήνας. Η διεθνής δημοσιοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ, αποτελεί μέγιστη πολιτιστική προσφορά και προβολή της χώρας μας διεθνώς.

Λόγω της συγκυρίας (της κρίσης και των πολλαπλών επιπτώσεών της στην κοινωνία), πιστεύω ότι το φεστιβάλ της Αθήνας θα ευαισθητοποιούσε κάθε σκεπτόμενο πολίτη της Ευρώπης και του κόσμου και θα έστελνε το μήνυμα ότι οι ποιητές είναι εδώ, παρόντες, δρώντες, μέσα στην κοινωνία και όχι στην απομόνωση που πιθανόν να εξυπηρετεί το όποιο σύστημα εξουσίας.

Μιλώντας για Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθήνας, εννοώ μία πολυθεματική γιορτή της Ποίησης, με πολύπλευρες παράλληλες εκδηλώσεις και με συμμετοχή όλων των μορφών τέχνης που σχετίζονται με την Ποίηση.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα μπορούσαν να υπάρχουν: συνέδριο για την Ποίηση, συνέδριο αφιερωμένο σε Έλληνα ποιητή, ομιλία προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας (πολιτικής, τέχνης, επιστήμης κ.λπ.) με θέμα «Ποίηση και σημερινός κόσμος», προβολές ντοκιμαντέρ για Ποίηση – ποιητές, κινηματογραφικές ταινίες για ποίηση – ποιητές, συναυλίες με έργα βασισμένα σε ποιήματα, θεατρικές παραστάσεις ποιητικών έργων, έκθεση εικαστικών έργων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική) εμπνευσμένων από την Ποίηση, έκθεση «Φωτογραφία και Ποίηση».

Ακόμα θα μπορούσαν να υπάρχουν: βράβευση Έλληνα ποιητή για το σύνολο του έργου του, βράβευση ξένου ποιητή για το σύνολο του έργου του, ποιητικοί αγώνες νέων ποιητών, απαγγελίες ποιητών (στη γλώσσα τους, αγγλικά και ελληνικά), έκδοση ψηφιακή δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) με περιεχόμενα φεστιβάλ. Επίσης, την εβδομάδα του φεστιβάλ στην Αθήνα, οι αίθουσες τέχνης είναι δυνατόν να εκθέτουν έργα εμπνευσμένα από την Ποίηση. Πριν την έναρξη των θεατρικών παραστάσεων είναι δυνατόν να απαγγέλλονται ποιήματα. Και σε δημόσιους χώρους και σε οχήματα μαζικής μεταφοράς, να αναρτώνται στίχοι ποιητών μας.

Πιστεύω ότι η πρότασή μου είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και μία στοιχειώδης οικονομική υποστήριξη, ελάχιστη σε σχέση  με το ύψος της δαπάνης για καμπάνιες τουριστικής προβολής της χώρας.

Για την ιστορία: Στις 8 Μαΐου 2009, είχα κάνει την πρόταση αυτή δημόσια, στον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Ο Τύπος είχε γράψει: “Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών» θα γίνει πραγματικότητα σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η Ποίηση σήμερα» που οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ανάλογη πρόταση που έγινε από το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιώργο Δουατζή, την οποία ήδη υποστηρίζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων”.

Περιμένω τη νέα κυβέρνηση, τον νέο υπουργό Πολιτισμού για να δω έμπρακτη αντίδραση στην πρόταση για το Φεστιβάλ.

Λέτε να είμαι πολύ αισιόδοξος; 

σημείωση: το κείμενο είναι αυτούσιο το άρθρο του Γιώργου Δουατζή.